Säädellyt sävyt-projektin esittely

Säädellyt sävyt: värit, värjärit ja välittäjät yhteiskunnallisen muutoksen kuvaajina, 1400–1850 hanke on syntynyt kolmen kokeneen historiantutkijan yhteisistä tutkimusintresseistä. Olemme tunteneet toisemme jo vuosia ja työskennelleet yhtä aikaa Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksella. Säädellyt sävyt on ensimmäinen yhteinen projektimme. Hankkeemme perustuu tasa-arvoiseen työskentelyyn, vaikka byrokratiaa hoitamaan jouduimmekin valitsemaan keskuudestamme johtajan. Kerromme hankkeestamme ja sen etenemisestä tässä blogissa sekä sosiaalisen median kanavissamme, joiden linkit päivitetään myös tähän blogiin.

Hankkeemme keskeinen tutkimusidea muotoutui ja konkretisoitui helposti yhteisten keskustelujemme pohjalta värien merkityksen ja käytön ympärille. Jaamme kiinnostuksen luonnonväriaineiden, värjäysalan ammattilaisten ja väriaineiden välittäjien roolin tutkimiseen. Tätä kautta pystymme hahmottamaan yhteiskunnallista kehitystä ja pitkän aikavälin esiintuomia muutoksia. Tutkimusintressien ohella meitä yhdistää puutarhanhoito ja pienimuotoinen viljely (mukaan luettuna värikasvien kasvatus) sekä käsillä tekeminen – kenties päädymme näidenkin harrastusten ääreen blogissamme! 

Värillä on väliä! 

Hankkeemme tarkastelee värien valmistamisessa tarvittavaa tietotaito, sen leviämistä, värien käyttöä ja merkitystä sekä luonnonväriaineiden kauppaa Etelä- ja Pohjois-Euroopassa, maaseudulla ja kaupungissa, 1400-luvulta 1800-luvun jälkipuoliskolle. Tutkimusajallamme oli voimassa erilaisia kulutusta rajoittavia ylellisyyssäädöksiä ja maahantuontirajoituksia, josta osa koski väriaineita. Myös yksilön varallisuus asetti rajoituksia kulutustottumuksille ja vaatevaraston sisällölle. Lisäksi kulttuurisen normiston avulla ylläpidettiin ja muokattiin yhteiskuntajärjestystä, niin symbolisesti kuin konkreettisesti. 

Värikkäät tekstiilit eivät olleet siis kaikkien saatavilla, eivätkä kaikki värit olleet soveliaita jokaiselle. Näin värien ja eri tekstiililaatujen käyttöä säätelevien seikkojen voidaan katsoa kuvastavan ajankohtansa yhteisön arvoja ja arvostuksia. Ne myös määrittivät ihmisten välisiä suhteita sekä suhtautumista materiaaliseen kulttuuriin ja kulutukseen. Muodostui näkyviä ja näkymättömiä raja-aitoja ja eriarvoisuutta eri säätyjen, ammattiryhmien, uskontokuntien, sukupuolten ja yksilöiden välille. 

Väreihin liittyvät arvostukset myös muuttuivat ajassa. 1700-luvun Ruotsissa vihreän värin katsottiin sopivan porvaristolle, harmaan talonpojille. Keltaista väriä ei ole aina pidetty pelkurin merkkinä, vaan se oli 1400-luvun Firenzessä värjärien bravuurinäyte. 1800-luvun puolivälissä eteläsuomalaisessa talonpoikaisyhteisössä miesten suosituin puvun väri oli sininen. 

Säädellyt sävyt 

Värjäysalan ammattilaisten toimintaa ohjasivat monet säädökset. Italiassa ammattivärjärit toimivat ammattikuntiensa alaisuudessa. Suomessa niin manufaktuurilainsäädäntö kuin käsityöläisiä koskevat säädökset ohjasivat värjäreiden toimintaa tehtaissa ja käsityöverstaissa. Väriaineiden tuontia ja myyntiä varten oli omat ohjeensa. 

Hankkeessamme jokainen tutkija toteuttaa oman osatutkimuksensa. Luonnollisesti ne liittyvät kiinteästi toisiinsa ja muodostavat kronologisen ja temaattisen kokonaisuuden. Osatutkimuksemme johdattelevat 1300–1500-lukujen Italiasta ja Firenzestä Keski-Euroopan kautta 1700-luvun Ruotsin valtakuntaan ja 1800-luvun Suomen suuriruhtinaskuntaan. Värien käytön, tietotaidon ja toimijoiden tutkiminen niin 1300–1500-lukujen Italiassa kuin 1800-luvun Suomessa auttaa hahmottamaan laajempaa yhteiskunnallista muutosta Euroopassa sekä osoittavat tietotaidon leviämisen keskuksesta periferiaan. Etelä- ja Keski-Eurooppaan keskiajalla syntynyt ammattikuntalaitos mestari-kisälli-oppipoika -järjestelmineen levisi myös Pohjolaan, tuotantoalat muuttuivat maaseudun omavaraisuudesta ja protoindustrialismista varsinaiseksi tekstiiliteollisuudeksi eri tahtiin, Firenze ja Turku toimivat taas alueellisina opillisina ja kirjapainoalan keskuksina. 

Osatutkimusten lisäksi hankkeemme päätuote on kokoomateos, jonka valmistelu alkaa vuoden 2023 syksyllä kirjoituskutsun muodossa. Lisäksi järjestämme tiedettä ja käytännön käsityötaitoja yhdisteleviä ”värjäyspajoja” tulevien vuosien aikana. Tervetuloa seuraamaan hankettamme ja blogiamme. 

Hankeemme on kolmivuotinen ja sitä rahoittaa Koneen säätiö. Rahoitus on myönnetty vuoden 2022 haussa.


Kommentit