Seminaarikuulumisia Jyväskylästä

Säädellyt sävyt-hankkeen tutkijat kesäisissä tunnelmissa seminnaritauolla: vasemmalla Merja Uotila, keskellä Susanna Niiranen ja oikealla Maare Paloheimo. Tutkijakolmikon kuvasi Seminaarinmäellä kirjaston edessä Historian ja etnologian laitoksen johtaja Heli Valtonen. 


Tutkijaryhmämme esiintyi ensimmäistä kertaa yhdessä Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen perinteisessä Kustaa Vaasa-seminaarissa. Esittelimme omaa hankettamme torstaina 15.6. aamupäivällä heti akatemiatutkija Petri Talvitien key note -luennon jälkeen.

Pienen aikataulumuutoksen vuoksi meistä ensimmäisenä omaa tutkimustaan esitteli Maare Paloheimo. Hän kertoi tekeillä olevasta artikkelistaan, joka keskittyy saksalaistaustaisen taideopettajan 1830-1850-luvuilla tekemään matkaan (lähestulkoon) koko Itämeren ympäri. Paloheimo on selvittänyt Ferdinand Fürbringer -nimisen taideopettajan kulkemaa reittiä keskisestä Euroopasta Suomeen ja edelleen Baltiaan. Lähteinä hän on käyttänyt eri maissa julkaistuja – ja nyt digitoituja – sanomalehtiä, joissa Fürbringer julkaisi matkansa aikana taidekurssiensa mainoksia. Lisäksi lehdissä julkaistiin yleisesti tietoja eri kaupunkeihin saapuneista ja lähteineistä matkustajista, mikä helpottaa liikkuvuuden tutkimista. 

Paloheimon mukaan Fürbringer on oivallinen esimerkki työn perässä liikkuneesta kielitaitoisesta taidealan osaajasta, joka hyödynsi aktiivisesti oman aikansa sanomalehtiä taidekurssiensa markkinoinnissa. Fürbringer järjesti kursseja, joilla hän opetti niin sanottua kiinalaista tai itämaista (pika)maalausta. Tämän lisäksi hän myös myi värejä ja maalaustarvikkeita. Paloheimo totesi Fürbringerin mahdollisesti olleen itseoppinut taideopettaja, sillä tämä ei ilmoituksissaan maininnut koulutustaan eikä käyttänyt erityistä ammattinimikettä.

Seminaariesityksessään Paloheimo kävi läpi Fürbringerin matkaa vuodesta 1837 alkaen nykyisen Saksan länsiosista Hollantiin (mm. Amsterdam, Zwolle, Leuuwarden), siitä edelleen takaisin Saksaan (Hampuri), Tanskaan (Kööpenhamina) ja Ruotsin Göteborgiin. Fürbringerin matka jatkui edelleen Ruotsin poikki Tukholmaan, josta hän matkusti laivalla Turkuun syksyllä 1842. Talvella 1842–1843 hän mainosti taidekursseja ja järjesti opetusta Turussa ja Helsingissä. Sanomalehtien perusteella voidaan päätellä, että Fürbringerin ammattitaitoa ja osaamista kyseenalaistettiin Helsingissä. Tämä saattoi johtua siitä, että samaan aikaan kaupungissa toimi toinenkin maalauksen opettaja ja kaksikko joutui jonkinlaiseen kilpailutilanteeseen. Helsingin jälkeen Fürbringerin jäljet katoavat yli vuosikymmeniksi: hänen nimensä löytyy vasta vuonna 1856 Baltiassa ilmestyneestä sanomalehdestä. Paloheimo totesikin taideopettajan matkareitin vaativan vielä lisää tutkimusta etenkin Baltiassa ja myös Pietarissa ilmestyneiden sanomalehtien osalta. 

 

Tutkija esittelee tutkimuksen kontekstia lennokkain kädenliikkein. Kuva: Susanna Niiranen.

Sessiomme toisen esityksen aloitti Merja Uotila, joka esitteli Säädellyt sävyt-hankkeen taustaa ja tavoitteita. Hän myös kertoi omasta osatutkimukseksestaan ja sen sisällöstä. Hänen jälkeensä omia osatutkimuksiaan esittelivät Susanna Niiranen ja Maare Paloheimo.

Esitysten jälkeen virisi keskustelua niin värien merkityksestä ja nimityksistä, tutkimusten mahdollisista lähteistä ja hankkeemme päätuotoksen eli tulevan kirjan sisällöstä. Tulemme julkaisemaan tämän vuoden syksyllä kirjoituskutsun väriaineita ja värejä käsittelevään kirjaamme, mitä seminaarin keskustelu pohjustikin oivallisesti. Kiitämme osallistujia hyvistä kommenteista!




Kommentit