Työmatka maata pitkin Tarttoon ja takaisin 1/2
Maata pitkin matkustamiseen liittyvät kirjoitukset sekä muut tutkijan arkeen liittyvät tekstit ovat olleet blogimme suosituinta sisältöä. Jatkamme vielä työmatka-teeman parissa ja tarjoamme muutaman vinkin Viron vierailuja varten. Vierailimme työn merkeissä Tartossa, viehättävässä yliopistokaupungissa vain parin tunnin junamatkan päässä Tallinnasta.
Tartto - vuoden 2024 eurooppalainen kulttuuripääkaupunki. Kuvassa raatihuoneen tori. |
Työmatkalle laivalla ja junalla
Matka Tarttoon ja takaisin sujui kätevästi ja edullisesti maata pitkin. Matkasimme ensin kukin omia reittejämme Helsingin Länsiterminaaliin, jossa tapasimme ennen Tallink Siljan paattiin astumista. Lyhyen merimatkan jälkeen olimme Tallinnassa, joka oli logistisista syistä johtuen ensimmäinen yöpymispaikkamme. Pieni tauko mahdollisti lyhyen tutustumisen kaupunkiin keskiaikatutkijamme Susannan johdolla, minkä lisäksi ravitsimme itseämme keskiaika-tyyliin toteutetussa ravintolamiljöössä. Odotellessamme ruokia analysoimme ravintolan ruokalistan firenzeläistä ornamentiikkaa ja kuvatarjontaa. Samalla oli mahdollisuus keskustella tulevan viikon ohjelmasta.
Linna Tallinnassa. |
Keskiaikateemaisen ravintolan ovilla Tallinnassa. |
Ruokalistan keskiaikaista kuvateemaa tutkimassa, reunuksessa firenzeläistä ornamentiikkaa. |
Seuraavana aamuna suuntasimme Tallinnan Balti Jaam -juna-asemalla: matkaliput Tarton junaan olimme ostaneet jo etukäteen liikennöijän verkkokaupasta. Junia operoi Elron. Hankimme ensin hieman evästä aseman viereiseltä katetulta ruokatorilta (Balti Jaama Turg), jossa on myös useita street food-tyyppisiä kojuja sisätiloissa. Juna-asema ja sen viereinen ruokatori sijaitsevat lyhyehkön matkan päässä laivasatamasta: matka on mahdollista taittaa jalan noin puolessa tunnissa kohtuullisten kantamustenkin kanssa. Tallinnan sataman tienoon tietyömaat saattavat tosin hieman pidentää kävelymatkaa. Taksimatka kustantaisi todennäköisesti hieman alle tai yli kympin, joten tiukemmallakin aikataululle ehtii junaan tai vastaavasti satamaan.
Junayhteys Tallinnan ja Tarton välillä on varsin nopea ja kokemuksiemme mukaan junat kulkevat pääsääntöisesti aikataulussa. Matka vie nopeimmillaan noin 2 tuntia 15 minuuttia, mutta tällä hetkellä matkalla on jonkin verran ratatöitä. Tästä syystä pieniä viivästymisiä voi siis sattua - meidän kohdallemme sattui reilun 20 minuutin myöhästymiset meno- ja tulomatkoilla. Hintaa junamatkalle kertyy lipputyypistä riippuen 10-20 euroa. Hinnoittelu ei ilmeisesti ole dynaamista, emme ainakaan havainneet hinnoissa muutoksia, vaikka osa lipuista varattiinkin myöhäisessä vaiheessa. Joissakin junissa voi kuljettaa myös polkupyöriä, tätä varten vaunussa on erilliset telineet. Vaunut ovat siistejä ja moderneja matalalattiavaunuja ja konduktööritkin vaihtavat kielen tarvittaessa englanniksi.
Juna lähdössä Tartosta Tallinnaa kohti. |
Tarton asema on kaunis vanha puurakennus. Asema sijaitsee Vaksali -nimisen kadun varrella eikä siitä ole pitkä matka lähimpiin hotelleihin tai hostelleihin. Esimerksi moderni Hektor Design Hostel on lyhyen kävelymatkan päässä. Hostelli toimii ovikoodeillla ja itsepalveluperiaatteella, se on yleisilmeltään siisti ja myös hyvällä sijainnilla. Aamiaisen kanssakin hinta on maltillinen ainakin alkusyksyllä.
Tutkimustyötä Tartossa
Tartto on varsin kompaktin oloinen, sympaattinen ja vireä kulttuurikaupunki, jossa riittää historiaorientoituneille matkaajille paljon nähtävää. Vanha kaupunki kirkkoineen, kahviloineen ja kauniine taloineen sekä puistot, monumentit ja erityisesti lukuisat museot takaavat sen, että katselemista riittää.
Yliopiston kirjaston sisäänkäynti. |
Tutkimustyötä tekeviä ilahduttaa se, että Tarton yliopiston kirjasto on hyvin varusteltu - paljon eri kielisiä kirjoja hyllyissä eri tieteenaloilta! Lisäksi kirjastossa on oma lukusali kirjaharvinaisuuksille ja vanhojen sanomalehtien paperiversioille. Henkilökunta neuvoo kokoelmien ja tilojen käytössä: kokemuksiemme mukaan englannilla pärjää hyvin, mutta myös saksalla.
Historia-alan kirjallisuutta on tarjolla ilahduttavan paljon. |
Kirjaston ylemmän kerroksen lukusaleissa hyvin työskentelytilaa: sieltä löytyy pienempiä pöytä- ja sohvaryhmiä sekä runsaasti työpöytiä lukemista ja kirjoittamista varten. Kirjaston avoimemmassa toisessa kerroksessa on suuren oleskelu- ja työskentelytilan ohella myös runsaasti valoisia ryhmätyöhuoneita. Tilat on sisustettu modernisti ja värikkäästi, taidetta unohtamatta (ks. oheinen sininen hevonen kirjaston toisessa kerroksessa).
Kirjastokortteja myönnetään myös vierailijoille. Kortti maksoi vuonna 2023 alle kaksi euroa ja sillä saa pääsyn myös kirjaston e-kokoelmiin. Kortin haltija saa varattua myös kirjaston ryhmätyöhuoneita, jotka sijaitsevat kirjaston toisen kerroksen lukusalin tai oleskelutilan reunoilla.
Toisesta kerroksesta löytyy runsaasti tilaa työskentelyyn ja oleiluun. |
Myös kirjaston sisääntuloaula on sisustettu viihtyisästi. Aulasta löytyy myös lokerikkoja tavaroiden säilyttämistä varten. |
Kirjaston yhteydessä on myös viihtyisä kahvila-ruokala, Kohvik Gaudeamus, josta saa neljällä eurolla reippaan kokoisen keittoannoksen tai vastaavasti lautaselle annnosteltavan liha- tai kasvisruuan kuudella eurolla. Kahvilan tarjonta on suomalaisittain edullista - ja mukavan kotoisaakin, rahkapullia unohtamatta (ks. kuva oikealla). Hyvänä puolena on kahvilan pitkät aukioloajat, joten siellä voi viivähtää hieman myöhempäänkin kirjastokäynnin lomassa.
Julkaisemme lähiaikoina vielä toisenkin Tartto-aiheisen blogitekstin, jossa käsittelemme tarkemmin kaupungin muutamia museoita ja muita nähtävyyksiä.
Teksti Maare Paloheimo, kuvat Maare Paloheimo ja Susanna Niiranen
Kommentit
Lähetä kommentti