Luento renesanssin väreistä
Jos kalenterissa on tyhjää tänä iltana, ennättää vielä mainiosti kuuntelemaan luentoa renesanssin väreistä. Dosentti FT Susanna Niiranen esitelmöi Keskiajantutkimuksen seura Glossa ry:n tilaisuudessa aiheesta Renessanssin värit värjärien näkökulmasta, paikkana on Jyväskylän yliopiston Lähde -rakennus (Seminaarinkatu 15, sali Tietoniekka B116). Luentoa voi myös kuunnella Zoomin välityksellä:
https://utu.zoom.us/j/69067014249
Meeting ID: 690 6701 4249
Passcode: 178530
Illan esitelmän abstrakti luettavissa postauksen lopussa.
Syksyinen kuva Lähde -rakennuksen edestä. |
Esitelmän abstrakti: Firenzessä lähialueineen syntyi nopeasti kasvava tekstiilituotanto 1200-luvun jälkipuolelta alkaen. Tekstiilityöntekijöiden ja -kauppiaiden ohella alan keskeinen ammattiryhmä olivat värjärit. Värjärit eivät olleet yhtenäinen ammattikunta, vaan heidän ammattitaitoaan arvotettiin käytettyjen raaka-aineiden ja menetelmien mukaan. Villa-ala (it. Arte della Lana) sääteli värjäreiden palkkoja ja työoloja sekä väriaineiden käyttöä, kauppaa ja hintoja niin tiukasti, ettei värjäreillä ollut mahdollisuutta perustaa omaa ammattikuntaa (lukuunottamatta lyhyttä jaksoa 1370-1382). Firenzen Archivio di Statossa on säilynyt sarja Arte della Lanan dokumentteja, joita esitelmässä tarkastellaan erityisesti myöhäiskeskiajan / renessanssin väriaineiden ja värjäreiden osalta. Aihetta tarkastellaan myös ajan värjäysoppaiden sekä visuaalisen materiaalin pohjalta.
Säätely vaikutti monin tavoin värien käyttöön, mutta sitä myös vastustettiin ja innovoitiin uusia tapoja sen kiertämiseksi. Aikakautta leimasivat voimakkaat taloudelliset vaihtelut sekä jännitteet eri ammattiryhmien, lisääntyvän kaukokaupan ja paikallisen väriainetuotannon välillä. Materiaalin perusteella väriaineita, niistä saatavia sävyjä ja väreille annettuja merkityksiä voidaan tarkastella perinteisestä renessanssieliitin tulkintakehyksestä poiketen. Kun kulttuurihistoriallisissa tutkimuksissa painottuvat usein värien symbolistiset tulkinnat, välittyvät värjäreiden materiaalista huomattavasti käytännöllisemmät ja arvovapaammat näkökulmat.
Tutkimus on osa Koneen Säätiön rahoittamaa hanketta Säädellyt sävyt: väriaineet, värjärit ja välittäjät yhteiskunnallisen muutoksen kuvaajina, 1400-1850.
Kommentit
Lähetä kommentti