Värien historiaa Suomen Käsityön museolla

Kuluneen viikon keskiviikkona pääsimme esittelemään tutkimushankettamme sekä omia tutkimusaiheitamme Suomen käsityön museossa pidetyssä esitelmäillassa. Jokainen hankkeemme jäsen oli valmistellut tilaisuutta varten esitelmän, jossa hän keskittyi omasta näkökulmastaan luonnonväriaineisiin ja värien käyttöön. 

Keskiajantutkija Susanna aloitti tilaisuuden puhumalla renesanssiajan Firenzestä. Susannan kertoi tarkemmin keskiajan tutkijan arkistolähteistä, värjäreiden ammatinharjoituksesta ja värien merkityksistä. Susannan jälkeen Maare jatkoi luonnonväriaineiden tuonnista Suomeen eri lähteiden pohjalta. Esityksessään hän keskittyi etenkin Turkuun, joka oli 1800-luvun alussa Suomen suurin kaupunki ja siten tärkeä kulutuskeskus. Väriainetuonti kertoo osaltaan niin kysynnän kuin kulutuskulttuurin kehittymisestä ja tekstiilivärjäyksen osalta myös ihmisten vaatimustason noususta.  Esitelmäillan päätti Merjan esitelmä värjäreistä ja värjäämöistä 1800-luvun alun Suomessa. Merja esitteli muun muassa värjäämöitä ja värjäreitä koskevaa sääntelyä eli lainsäädäntöä sekä kulutusta. Hän toi myös esille,  miten haasteellista esivallan oli kontrolloida sitä, miten rahvas lopulta pukeutuikaan. Merja kertoi lopuksi myös omasta kasvi- ja sienivärjäysharrastuksestaan.

Striimatun osuuden jälkeen saimme vielä useita kysymyksiä esitelmiä kuuntelemaan tulleelta yleisöltä. Yleisön joukosta paljastuikin todellisia värjäämisen asiantuntijoita, joilla oli kiinnostavia huomioita niin väreistä kuin värjäämisestä. Esitelmätilaisuuden jälkeisissä keskusteluissa tuli esille myös kiinnostavia hypoteeseja siitä, miksi Turkuun tuotiin 1820-luvulla runsaasti sitruunoita - Maare nimittäin viittasi sitruunoiden tuontiin omassa esitelmässään. Tarkemman selvityksen aiheeksi jää kuitenkin vielä se, oliko kyseessä turkulaisten c-vitamiinin puute vai kenties jotakin muuta. 

Kiitos tapahtuman osallistujille sekä Suomen käsityön museon väelle tilaisuuden järjestelyistä! 

 

PS. Ensi viikolla eli tiistaina 15.10. on uusi mahdollisuus syventyä värien ja värjäreiden historiaan: Susanna Niiranen esitelmöi Keskiajantutkimuksen seura Glossa ry:n tilaisuudessa otsikolla "Renessanssin värit värjärien näkökulmasta”. Jyväskylän yliopiston Lähde -rakennuksessa (Seminaarinkatu 15, sali Tietoniekka B116) pidettävän tilaisuuden tarkemmat tiedot löytyvät esimerkiksi Agricola-verkon sivuilta.

Kommentit