Vierailu Berliinissä: tutkimusta, tiedettä ja taidetta

Tänä keväänä tutkimusprojektimme jäsenet ovat olleet varsin liikkuvaisia: viime viikolla Susanna ja Merja osallistuivat Hollannin Leidenissä järjestettyyn suureen kansainväliseen konferenssiin, jossa he esittelivät projektiamme ja tutkimustyötämme. Itse vierailin helmi-maaliskuussa Berliinissä edistämässä omaa tutkimustani. Ohessa lyhyt yhteenveto Saksan vierailun sisällöstä.

Tutkimustyötä Berliinin kirjastoissa...

Unter den Lindenin toimipaikka 5/2024

Berliinin matkani päätarkoitus oli hankkia aineistoa artikkeleihini, jotka liittyvät Säädellyt sävyt- tutkimusprojektimme keskeisiin teemoihin. Sain vierailun toteuttamista varten Emil Öhmannin säätiön Instituutti-apurahan, johon sisältyi myös työpiste Suomen Saksan-instituutin tiloissa Berliinissä keskeisellä sijainnilla hyvin lähellä Friedrichstraßen asemaa (Friedrichstr. 153a). Instituutin sijainti on oivallinen ajatellen kirjastotyöskentelyä: Stabin eli Staatsbibliothek zu Berlin -kirjaston Unter den Lindenin toimipaikka on melkeinpä kulman takana. 

Sisäpiha maaliskuussa2025.

Staatsbibliothekin Potsdamer Straßen kirjasto.

Toinen Stabi-kirjasto sijaitsee Potsdamer Straßella. Itse kuljin kirjastojen väliä S-bahnilla (Friedrichstraßen asema - Potsdamer Platz). Potsdamer Platzin juna-asemalta oli lyhyt kävely kirjastolle. Kyseinen kirjasto on ollut pidemmän aikaa remontissa: nyt rakennustelineet olivat jo pääoven tuntumassa.

Vinkkinä kirjastoihin työskentelemään suuntaaville: kirjat kannattaa tilata haluamaansa kirjastoon etukäteen (edellyttää toki kirjastokorttia ja nettitunnuksia). Tilatut kirjat toimitetaan erillisiin hyllyihin, jonka numero vastaa kirjastokortin numeroa. Ruuhka-aikana lukupaikka/työskentelypiste kannattaa varata etukäteen, jos mielii päästä istumaan (vain osa paikoista on varattavissa netin kautta). Myös juhlapäivät kannattaa huomioida: esimerkiksi naistenpäivänä 8.3. kirjastot ovat kiinni.

 

Ruuhka-aikoihin  (arkipäivät- ja alkuillat) kirjastot eivät välttämättä ota uusia asiakkaita sisälle. Ruuhkahuipun aikana kirjastojen lukusaleista poistuessa kannattaa ottaa mukaan kirjaston virkailijoilta lappu, jolla lukusaleihin pääsee halutessaan takaisin. Vapaiden työskentelypaikkojen määrästä ilmoitetaan myös kirjaston nettisivuilla ja ainakin Unter den Lindenin kirjaston ulkopuolella on myös päivittyvä näyttö, josta selviää kuinka monta paikkaa kirjastossa on vapaana - jos ylipäätään on.

Aamuisin Potsdamer Straßen kirjastolla löytyi vapaita työpöytiä.

Kirjastoaula kuvattuna ylhäältä päin. Lukusaleihin kuljettiin porttien kautta.

Kasvisruoka Potsdamer Straßella .
Molemmissa kirjastoissa on kahvila/ruokala, joskin remontoidussa Unter den Lindenin Stabissa ruokapalvelut ovat modernimmat kuin Potsdamer Straßella. Ensin mainitussa tarjoillaan hyviä kasvisruokavaihtoehtoja. Opin myös sen, että siellä on perjantaisin usein tarjolla kalaa (terveisiä lounasseuralleni sinne Berliiniin!). Potsdamer Straßella tarjonta on perinteisempää ja kasvisvaihtoehtoja saattaa joskus olla varsin niukasti.

Kirjastoissa pärjää melko hyvin englannilla, mutta monisanaisempaa apua saa saksaksi. Henkilökunta on kyllä auttavaista: sain neuvoja niin aineiston tilaamisessa kuin pöydän varaamisessa. Potsdamer Straßella saa myös lainaksi lukkoja säilytyslokeroihin. Molemmissa kirjastoissa laukut ja eväät on jätettävä kirjastokäynnin ajaksi lokeroon. 

Lupalappu, jolla kirjaston lukusaliin pääsi takaisin ruuhka-aikana.  

 

...ja Suomen Saksan-instituutin toimintaan tutustumista

Työskentely Berliinissä ja vierailu instituutilla sisälsi toki muutakin kuin vain nenä kiinni kirjassa istumista. Esittelin instituutin väelle myös Säädellyt sävyt -tutkimusprojektiamme ja kerroin tuolloin ajankohtaisesta Jyväskylän värjäyspajastamme (todellakin - something to dye for!). 

Vierailuni aikana instituutilla valmisteltiin valokuvanäyttelyn avajaisia, joten pääsin samalla näkemään tämänkin puolen instituutin henkilökunnan työstä. Rakenteilla oli Berliinissä asuvan valokuvaaja Aino Väänäsen Dandelions -niminen valokuvanäyttely, jonka avajaiset pidetiin 24. maaliskuuta. Näyttely on osa instituutin Visiting Art/ist-toimintaa. Väänäsen kuvat ovat ajatuksia ja tunteita herättävää dokumentaatiota Romanian opioidiriippuvaisten elämästä ja kuvat ovat nähtävillä instituutilla toukokuun loppupuolelle asti (ks. aukioloajat).

Näyttelyjuliste insituutin rakennuksen alaovella.


Näyttelyn avajaisvieraita.
 
Avajaisiltana instituutilla oli hyvä suomalaisedustus (baarissa).

Instituutilla on myös oma kirjasto, josta saa suomenkielistäkin luettavaa lainaan. Kirjaston käyttöajat kannattaa varmistaa instituutin nettisivuilta. Harmillisesti kirjastotilasta ei tullut nyt parempaa kuvaa kuin yllä oleva valokuvanäyttelyn avajaisista napattu räpsäisy: normaalioloissa kirjastossa ei ole tarjoilua vaan se palveli baarina vain näyttelyavajaisissa. Kiitos vielä Öhmannin säätiölle ja instituutin väelle vierailusta! 
 
 
Teksti ja kuvat: Maare Paloheimo

Kommentit